travanj 1, 2022

Objavljeni otvoreni pozivi za komercijalizaciju inovacija i novoosnovana poduzeća

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021 – 2026. danas, 1. travnja 2022. godine, objavilo je dva poziva za dostavu projektnih prijedloga:

1) „Komercijalizacija inovacija“
2) „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“

Cilj poziva „Komercijalizacija inovacija“ je poticanje ulaganja neophodnih za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja. Poticat će se inovativni projekti s najvećom vjerojatnošću za komercijalni uspjeh, a čime će se pokrenuti poslovne aktivnosti i proizvodnja na temelju primijenjenih rješenja. Rezultati projekta su inovacije koje su spremne za tržište. Raspoloživi iznos sredstava ovog poziva iznosi 380.000.000,00 HRK, dok su prihvatljivi prijavitelji mikro, mali i srednji poduzetnici (MSP).

Cilj poziva „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća“ je poticanje rasta novoosnovanih malih i srednjih poduzeća (MSP) koja razvijaju inovacije (proizvode i usluge) temeljene na znanju ili visokim tehnologijama, koji su novi ili znatno poboljšani u usporedbi s dostignućima na tržištu. Podržat će se projekti u pred-komercijalnoj fazi za budući razvoj i komercijalizaciju proizvoda/usluga, tehnologija, povećanje proizvodnih kapaciteta povezanih s projektom i povećanje spremnosti poduzeća za investicije. Raspoloživi iznos sredstava ovog poziva iznosi 141.000.000,00 HRK, dok su prihvatljivi prijavitelji novoosnovani MSP-ovi (do 5 godina starosti).

Svi detalji ovih poziva kao i pripadajuća dokumentacija dostupni su na sljedećim stranicama: https://mingor.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-7371/javni-pozivi-ministarstva-7389/otvoreni-javni-pozivi/7390

Napomena: poziv za poduzetnike „Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća” je poništen 31.5. više info na: https://mingor.gov.hr/vijesti/ponisten-poziv-za-poduzetnike-bespovratne-potpore-za-novoosnovana-poduzeca/8806